Delva tulostaa Inconelia – materiaalien optimoinnilla lisää hyötyjä 3D-tulostamisesta

4.11.2019

Korroosion kesto on monessa käyttökohteessa ensiarvoisen tärkeää. Delva Oy on tuonut Suomen tulostusmarkkinoille ainoana kotimaisena toimijana ruostumattoman teräksen vaihtoehdoksi Inconel 718:n, joka on nikkeliseos. Myöhemmin valikoimaan otetaan myös Inconel 625.

Ruostumaton teräs on monelle tuttu valinta. Teräs sisältää minimissään 10,5% kromia, joka muodostaa itseään korjaavan oksidikerroksen tuotteen pinnalle. Ruostumaton teräs soveltuu tulostamiseen, mutta Inconelilla saavutettavat ominaisuudet ovat 316L:ää parempia. Inconel 718:n myötölujuus on luokkaa 1200 MPa, Inconel 625:n 650 MPa, kun se 316L:llä on vastaavasti vain 250 MPa. Korroosion sietoa kuvaava PRE-luku on Inconel 625:lle 52, Inconel 718:lle 27 ja ruostumattomalle 316L:lle 26. Erinomaisen korroosion keston lisäksi nikkeliseokset toimivat erinomaisesti alhaisissa ja korkeissa lämpötiloissa ja korkeissa jännityksissä.

Inconel 718:sta tulostetut kappaleet ovat käytännössä 100% tiiviitä ja vastaavat materiaaliominaisuuksiltaan perinteisesti valmistettuja. Delva on myös tulostanut Inconelista kierteitä vetokoetutkimukseen ja aloittanut yhteistyössä hitsattavuuden todentamiseen tähtäävän tutkimuksen. Inconel 718 on oiva esimerkki materiaaleista, joiden kohdalla kannattaa ajatella laatikon ulkopuolelle.

 

Yleistä 3D-tulostamisesta

Tulostaminen ei korvaa perinteisiä valmistusmenetelmiä, vaan täydentää niitä. Tulostamalla voimme toteuttaa ennennäkemättömiä, optimaalisia rakenteita, jotka tuovat etua laiterakentamiseen, laitteita käytettäessä, huollettaessa ja myöhemmin kierrätettäessä. Tulostamisen hyötyjen täysimääräinen käyttö vaatii kuitenkin uudenlaista ajattelua ja oivallusta. Delvalaiset puhuvat mielellään päällä seisomisesta tai hybridiautolla ajamisesta – näkymä on uusi, vanhat lainalaisuudet eivät enää päde. Tämä voi alkuvaiheessa olla haasteellista, mutta pian oivallukset seuraavat toistaan ja uudet mahdollisuudet avautuvat. Tärkeää on päästä alkuun ja kokeilla.

Delva puhuu vahvasti myös hybriditulostamisen puolesta. Siinä tulostaminen tapahtuu koneistetun kappaleen päälle ja saavutetaan äärimmäisen kustannustehokkaita ratkaisuja. Myös korjaustulostaminen on mahdollista.

 

Lisätietoja:

Delva Oy

CTO Markku Lindqvist, p. 050-522 5016

markku.lindqvist@delva.fi, info@delva.fi